Hans Backenroth

Hans Backenroth, bas, föddes 1966 i Karlstad. Spelade klassisk gitarr vid 8 års ålder och elbas efter att ha hört basisten Jaco Pastorius som 11 åring. 1985 började han att spela kontrabas inspirerad av bland andra Paul Chambers och Niels-Henning Ørsted-Pedersen.

Hans flyttade 1986 till Stockholm för att studera musik på Birkagårdens Folkhögskola, och gick 1987 - 1990 på Musikhögskolan där han träffade Mats Larsson (bland annat genom att han kompade Mats vid Mats intagningsprov).

1991 fick Hans Backenroth erbjudandet att som ersättare för basisten Red Mitchell medverka på en 4 veckor lång turné i USA/Canada med Putte Wickman Q. På den turnén började även samarbetet med Arne Domnérus - där inleddes ett samarbete som är aktuellt än idag.

Hans är numera en av de mest eftersökta basisterna i Sverige och hans basspel har framförallt hörts med Kjell Öhman, Bengt Hallberg, Rune Gustafsson, Claes Jansson, Lars Erstrand, Monica Zetterlund, Ulf Wakenius, Hacke Björksten och Jan Lundgren.

Han har spelat med utländska gästartister som Kenny Barron, Buddy de Franco, Toots Thielemans, Roger Kellaway, Horace Parlan, Ed Thigpen, Martin Drew, Junior Mance, James Moody, Harry Sweets Edison, Clark Terry, Scott Hamilton, Ken Peplowski och Ernie Watts mfl

I SWEET JAZZ TRIO började han 1995, men har spelat med Lasse och Mats i olika sammanhang sedan 1989. Hans har medverkat på ca 110 CD skivor, har turnerat i Europa, USA, Canada, Asien och undervisar i kontrabas på Musikhögskolorna i Stockholm (1994-) och i Piteå (2004-).

"Hans erhöll år 2000 utmärkelsen "Topsy's Tusenkrona".

"One of the best bassplayers I've played with during my whole 60 year old career"(Junior Mance, NYC pianoplayer)

“Hans Backenroth har utvecklat en teknik/musikaliskt språk som inte står Niels-Henning Ørsted- Pedersen efter.” (Dagbladet, Sundsvall)

“Putte Wickman och Claes Crona i all ära, men Hans Backenroth är idag en av landets bästa basspelare. Som Putte sa – Nu kan Danskarna gå och lägga sig. Backenroth har en härlig ton och laddar sina solon med fantasi och humor. Kanske var han kvällens stora behållning?” (SVD)

“Basisten Hans Backenroth är en klippa och högst njutbar som solist: flyhänt och välartikulerad som en blåsare!” (Västerbottens Kuriren)