Pressklipp från konserter

"Sweet Jazz Trio är en gedigen liten konstellation av ytterst habila musiker. …
Tänk att det kan svänga så gott om bara en gitarr och en kontra i kompet. Lasse Törnqvist spelar smakfull kornett och Mats Larsson är en ursäker gitarrist.
Dessa tre herrar inledde kvällen med I´ll be seeing you, i en skönt gungande version …” (Katrineholms-Kuriren aug. -06)

" ... Sweet Jazz Trio med eminente kornettisten Lasse Törnqvist och likaledes storartade gitarristen Mats Larsson och basisten Hans Backenroth.... (Lira nr 1, 2006)

" ... Sveriges mest softsvängande trio...” (OJ/OrkesterJournalen dec -05)

"Det låter väldigt bra om Sweet Jazz Trio ... utmärkta och mycket samspelta musiker. ... med ett strålande musicerande i den återhållna skolan." (Lira nr 3, 2005)

"Jazz som kan vara ett lugnande piller. ... basisten Hans Backenroth ...
kvällens största överraskning. Ytterst få i världen behärskar en kontrabas som Backenroth gör. ...Gitarristen Mats Larsson är sannolikt den mest kända av de tre och hans spel är en alldeles nödvändig mittenfåra i ensemblespelet. ...Det är rent underbart att få uppleva ett jazzband av idag som inte försöker spränga väggar. I de flesta händer är en B-kornett ett ganska ettrigt instrument ... Men Lasse Törnqvist lockar fram en inre lenhet, utan att någonsin täppa till
tonen med sordin. Det är rasande skickligt. ...Min egen största upplevelse var en låt av Lasse Törnqvist (Full Moon in Nara) ...  skön, vilsam, ja hälsofrämjande ballad. En jazztrio som bjuder på så stilla musik borde kunna inspirera forskare som sliter med att bota dagens människors, särskilt de ungas, allt växande oro..." (Vimmerby Tidning mars 2005)

"Skön kväll med Sweet Jazz Trio. Rutinerad trio underhöll en fullsatt kyrka med känslosam musik. ...One sweet jazz evening, man tackar för!"
(Ljusdals Posten 05-03-17)

"Förstklassigt musikantskap ... Detta är kammarjazz när den är som bäst. Samspelet mellan de tre är lågmält och generöst. Här finns plats för alla och ingen behöver skrika för att göra sig hörd. Tempot är som regel ganska måttligt och helhetsklangen är ljus och luftig. Törnqvists kornett ligger i rätt tonläge för denna musik, med en rund sordinerad klang, ibland med mycket luft i tonen. Mats Larsson har en klassisk varm ton i sin halvakustiska gitarr, han spelar utsökta sparsmakade solon och är en mycket kreativ och understödjande ensemblespelare. Och Hans Backenroth är en virtuos på sin bas, som melodiös solist med fingrar som rör sig som lärkvingar över instrumentets hela register, och däremellan som leverantör av ett solitt komp. ... Det är alltså förstklassigt musikantskap från början till slut. Det är lugnt och vackert, ibland lyriskt och meditativt och det är framfört med en skicklighet och ett samspel långt utöver det vanliga."
(Värmlands Folkblad 05-03-10)

"... Trion har hunnit bli något av en kammarjazzinstitution, inte bara här hemma utan långt utanför våra gränser, både genom flitigt konserterande och en rad skivinspelningar. Och det är inte svårt att förstå: det lågmält melodiösa spelsättet, oftast med välbekant musikaliskt underlag ur The Great American Songbooks outsinliga förråd av standards, är ett direktverkande kommunikationsmedel med räckvidd långt utanför expertisens öron. ..."
(Nya Wermlandstidningen 05-03-11)

"Det kan inte finnas många som kan blåsa kornett så tyst och så fullödigt som Lasse Törnqvist! För att inte tala om tonslingornas längd...  Han kunde böja tonerna också, som bumeranger liksom. Om Törnqvist stod för Finessen, stod Mats Larsson, med sina havsmjuka gitarrackord, för Klippan och Hans Backenroth, med sin snabbfingrade uppfinningslusta, för Fantasin. .... "
(Umeå - Västerbottens Folkblad 2004-11-01)

".... alldeles utsökt kammarjazz  ...Till hösten åker Sweet Jazz Trio ännu en gång på japanturné. Visst är trions musik en strålande bra svensk exportvara!"
(Smålandsposten 2004-07-31)

"Kul att så många fått upp öronen för den här eminenta trion som trots liten numerär svarar för stor musik ... Rund och mjuk, nästan len med stor bärighet och sötma. Nej det handlar inte om något nytt vin utan om Lasse Törnqvists ton. ...  Lasse Törnqvist. Mats Larsson och Hans Backenroth lät sina instrument tala. Och så de talade. Vem gör sådan här musik bättre än Backenroth? Hans komp är 'steady as a rock'' och den solistiska förmågan skall vi inte prata om. ...  Sweet Jazz Trio har hittat en nisch. Den här typen av tillbakalutad jazz behövs, något som trions populäritet i stressade Japan skvallrar om."               (Barometern 2004-07-30)

Trelleborgarna bjöds på läcker kammarmusik

Mitt på blanka eftermiddagen, när vårsolen sken som allra skönast, smög sig synkoperade tongångar och en och annan sänkt kvint ut över Stortorget i Trelleborg. De kom från Café Vattentornet, där
stadens tämligen nystartade jazzklubb bjöd vanliga söndagsflanöreroch
tillresta jazzentusiaster på en stunds svängig underhållning. För den högst sofistikerade och finstämda musiken svarade Sweet Jazz Trio.

.. Det var alldeles fullsatt i det cirkelformade kaféet
mitt i stan, och publiken lyssnade andäktigt på Törnqvist och hans kollegers försynta och melodiska kammarmusicerande. ... En del originalnummer smög man också in mellan varven. Bland dem en vacker liten visa tillägnad Lasses barnbarn Elias och ett opus inspirerad av en konsert härom året i ett buddistiskt tempel (!) i Japan, ett land där Sweet Jazz Trio är mycket poupulär. Man har till och med - helt nyligen - spelat in en cd enbart avsedd för Japan-bruk. ...
(Skånska Dagbladet 2004-03-16)

Virtuos musiktrio
Superlativerna snubblar på varandra när man skall försöka beskriva en konsert med Sweet Jazz Trio. Här handlar det om kammarmusik i jazzform .... Sweet Jazz Trio tar oss till ett annat land, en annan verklighet - en musikvärld utan stress, men med omtanke och eftertänksamhet.
Samtidigt är triomedlemmarna virtuosa musiker, var och en på sitt sätt: Kapellmästare Lasse Törnqvist förvaltar med sin kornett arvet från storheter som Bobby Hackett och Ruby Braff. Hans solospel utmärker sig med en dröjande ömsinthet och asymetrisk frasering - och en ton som kan smälta is! Han är också en meloditolkare som kan förmedla lyrisk skönhet även i raska låtar, t ex "It´s alright with me". Lasse är även en personlig kompositör som visades i "Visa i majregn" och "Elias är mitt namn". Gitarristen Mats Larsson är en fin solist och en lyhörd ackompanjatör.

.... Elgitarren kan faktiskt alstra en varm, sångbar klang i paritet med blås- och stråkinstrument, vilket tyvärr sällan hörs numera. Hans Backenroth är f n en av Sveriges mest eftersökta basister, och man behöver inte lyssna länge för att förstå varför. Han har allt som behövs: Öppna öron, bergfast swing och en
enastående teknik. När Hans improviserar är det med en lätthet som vore det en tenorsax eller flöjt istället för den otympliga kontrabasen! ....
(Arvika Nyheter 03-10-15)

... Sweet Jazz Trio har på senare år gjort sig känt som ett uppskattat
jazzband på scener och festivaler runt om i Sverige. Men de har också haft stora framgångar i Japan, där bandet har sålt skivor och uppträtt. ... Trots den blott tre man starka orkestern och avsaknaden av trummor lyckades de hålla en fantastisk puls i musiken. ... Lasse Törnqvists spelstil är lågmäld och intensiv på samma gång.  .... (Borlänge Tidning 03-03-04)

- ... Tre mycket skickliga musiker som kvällen igenom gav prov på strålande solo-prestationer, ... (Mora Tidning 2002-12-13)

Jazz med feeling
... Trion Lasse Törnqvist kornett, Mats Larsson gitarr och Hans Backenroth bas spelar en njutbar jazz ...
Monica Borrfors blandade sitt vemod med glädje i de rikligt förekommande balladerna. Man behöver inte sticka ut hakan för att påstå att hon är en av Nordens allra bästa jazzsångerskor. ... tillsammans med Sweet Jazz Trio utgör de idag en av de hetaste jazzkonstellationerna i landet. ... Jazzklubbens Stig Andersson ... menade också att Lasse Törnqvist och hans grupp har ett eget revir inom jazzen. Inget dåligt omdöme ... En fantastisk konstellation som klarar av att hålla den rytmiska pulsen igång utan trummor. Vilka solister och vilken samklang gruppen presterar. ... (Säffle-Tidningen 2002-11-16)

Jazzkonsert Hotel Royal, Säffle 2002-11-14
.... Borrfors styrka är en intim närvaro i materialet, fint gestaltad exempelvis i duoversionen av "My foolish heart" i tät samklang med Mats Larsson gitarr, som genomgående spelas med skönt mättad klang och sparsmakad harmonisk och melodisk eftertanke à la Jim Hall. Trioledarens kornett behöver inte heller höja rösten för att släta över brist på argument. ... innerligheten i hans rättframma spel är fångande. Fullfjädrad rytmisk och harmonisk botten bestås gruppen av Backenroth, durkdriven i kompet och flyhänt solist. Det hela är med andra ord välgjort och högst kompetent. .... (Nya Wermlands-Tidningen 2002-11-16)

Jazzkonsert i Folkets Hus, Varberg 2002-11-13
Diskret svängande kammarjazz. ... Borrfors sjunger amerikanska standards med fin känsla, ... ... det är framförallt basisten Hans Backenroth som imponerar. Hans ton är stor och varm, kompet pådrivande även i mediumtempo och solona både explosiva och melodiösa. ... främst i sin generation ooch sannolikt i hela landet, i den mainstream-genre där danske Jesper Lundgaard är en av förebilderna. .... Sammantaget blev det en trivsam kväll för alla som gillar opretentiös och diskret kammarjazz. (Hallands Nyheter 2002-11-15)

Jazzkonsert i Skövde - Jazz i Skaraborg 2002-02-13
Det är inte alltid ordet "slutsålt" kan tillämpas vid jazzkonserter. Men sångerskan Monica Borrfors & Sweet Jazz Trio lockade många till Skövde soldathems samlingssal i onsdags. ... Sensuellt och fullt av känsla. ... Utan trummor vilar musiken ännu mer på Hans Backenroths kontrabasspel. Stabilt och svängigt. Gitarristen Mats Larsson spelar smakfullt och är en underskattad jazzmusiker. Det är svårt att inte imponeras av Lasse Törnqvists fina spel på kornett. även när man spelar lågmält så lyckas bandet ibland gå ner i volym till det nästan ohörbara. Utan att tempo eller energi går förlorad! På så sätt blir man fångad i musiken och stänger av allt annat. En alldeles utmärkt metod att med musik stressa av helt och samtidigt skaffa ny energi. En kväll både för stressade själar och musikälskare. (Skaraborgs Allehanda 2002-02-16)

Jazzkonsert i Skövde - Jazz i Skaraborg 2002-02-13
När Sweet Jazz Trio och Monica Borrfors besökte Skövde på onsdagskvällen var det helt fullsatt på Soldathemmet och publikrekord för Jazz i Skaraborg i den salen. ..... Gruppens kännetecken är mjuk och melodisk jazz och det fick publiken verkligen uppleva denna kväll. Jag vet ingen trumpetare som har en så mjuk ton och brassfri ton som just Lasse Törnqvist. Gitarristen Mats Larsson ... har en läcker och sofistikerad teknik oavsett om han kompar eller spelar solo. En mycket effektiv gitarrist. Hans Backenroth är en av landets skickligaste och mest efterfrågade basister inom jazzen. ..... fenomenale Backenroth. Monica Borrfors är en rutinerad jazzsångerska med en mörk röst och en fin känsla för ballader .... En härlig kväll och en härlig musik som viskades fram. (Skövde Tidn. 2001-02-15)

- ... Sublim kammarjazz. Unplugged, men ändå välpluggat, för den här trion har spelat ihop ett bra tag och förfinat och polerat sin kammarjazz till det närmast sublima. Tre skickliga musiker med den fantastiske basliraren Hans Backenroth som det verkliga ankaret. ... (Eskilstuna-Kuriren 2001-02-15)

- ... Melodiskt och lyriskt och med små medel fångade de publikens intresse. Musikens akustiska framtoning med minimal förstärkning på gitarren och basen gjorde att trioformatet kändes särskilt nära, den som sträckte ut handen kunde nästan ta på tonerna. Många vackra buketter plockades fram ur swingjazzens mainstreamfåra för publiken att njuta av och vad kunde vara lämpligare just på alla hjärtans dag. Lyrikern Törnqvist. ... Törnqvists kornett klingar sprött med mycket överskottsluft och uttalat vibrato. Den känns nära och mjuk, autentisk och levande på ett sätt, som bara en kornett kan låta och särskilt då i händerna på en lyriker. Att balladerna är Törnqvists riktigt starka sida blir bekräftat när gruppen framför Thore Swaneruds smärtsamt vackra ballad "Södermalm". Varje harmoni artikuleras, varje fras mejslas ut med omsorg, musiken är så logisk och klar att det nästan gör ont. Detta är verkligen ingen bullrig musik. Nej softad och varm blir den som bomull för örat och balsam för själen men utan för den skull framstå som inställsam. .... I up-tempo låten "Somebody loves you" tuffar Backenroth på fint på basen och får hjulen att snurra på ordentligt, skapar ett pålitligt flyt för kornetten och gitarren att surfa fram på. Och Mats Larssons gitarr blir lika självklar som Törnqvists kornett. Melodislingorna flätar ett mönster av harmoniska maskor och samtidigt svänger det grymt. Just denna upplevelse av energi och avspändhet på en och samma gång är en rar blomma, som inte alltför ofta ger sig till känna i musikaliska sammanhang. .... I några snabba låtar visar Backenroth vilken fenomenal basist han är. Han genomför halsbrytande soloprestationer långt upp på greppbrädan där lägena ligger tätt och där bekvämligheten får stå tillbaka. Men musiken klingar rent och snyggt och allt faller på plats. ... (Tidn. Folket/Eskilstuna 2001-02-15)

- Varm och stämningsfull jazz. ... (Skövde/Skaraborgs Allehanda 2001-02-06)

... Dragplåstret i år var Monica Borrfors med lågmäld genommusikalisk trio, Sweet Jazz Trio. Tillsammans fann de den smala vägen in i lyssnarnas hjärtan, precis som de ville. ... (Gefle Dagblad 2002-01-07)

- Kammarjazz kan spelas på många olika sätt. Det kan göras som skaparen av begreppet, Benny Goodman, i swingstil eller som Modern Jazz Quartet eller som numera avsomnade svenska Trio con Tromba. Sweet Jazz Trio har valt en kombination av de tre. Där finns den Goodmanska swingen, MJQ:s finstämdhet och TCT:s sättning. Resultatet har blivit oslagbart, i varje fall på våra breddgrader. ... Att höra denna väldoftande trio är en njutning för trötta och nötta öron. Trions ledare, kornettisten Lasse Törnqvist, leder musiken med sin softa stil och njutbara frasering. Lekfullt och med innerlighet improviserar han i standardlåtar som "These foolish things", "Somebody loves me", "My melancholy baby" och "Memories of you". Tankarna går med automatik till USA och legendarer som Bobby Hackett och Ruby Braff. ... Samma luftiga och lekfulla spel kännetecknar Lasse Törnqvists kornettspel. Förutom de gamla jazzklassikerna har Sweet Jazz Trio valt att hämta material och inspiration bland svenska kompositörer. Första exemplet på detta var pianisten Thore Swaneruds hyllning till stadsdelen "Södermalm". Vackrare än så kan det knappast bli. ... (Great Jazz Club/Linköping. östgötaCorrespondenten, jan 2001)

Trettondagsjazzen i Folkets Hus, Gävle 2002-01-06
... Monica Borrfors, publikmagneten, fick tillsammans med sin trio göra sitt jobb två gånger om för att sittplatserna inte räckte till, ett bra betyg. En lugn och fin konsert som uppskattades. ... (Arbetarbladet 2002-01-07)

- Intensivt med Sweet Jazz Trio. ... Den förtätning som de tre var mäktiga ... var högst märklig att uppleva. ... Lasse Törnqvist själv är rena fenomenet. ... Hans spel för några av trumpetens lyriker i tankarna, såna som Bobby Hackett och Ruby Braff... Han har en underbart mjuk rörlig sångton i sitt instrument, men för den skull är klangens skönhet alls inte karaktärslös. Frän är den aldrig men desto smakrikare, kanske som mjölk med mycket kanel i. Hans sätt att höja intensiteten inte med högre röstresurser utan med en viskning, genom att gå ned i pianissimonyanser, fick särskild effekt av att han kvällen igenom kunde spela utan förstärkning. (Club Jazz in Time/Borås. Borås Tidning 00-10-26)

- Förmågan att blåsa oerhört svagt. Kornettisten Lasse Törnqvist har en förunderlig förmåga att blåsa oerhört svagt men ändå nå fram med sitt känslosamma budskap. Det är obegripligt hur han med sin kornett på bästa "Ben Webster-vis" lyckas framkalla dessa blå toner som rymmer så mycket av innerlighet och känsla. Denna speciella stil gör Sweet Jazz Trio outstanding inom svensk jazzmusik. Men Sweet Jazz Trio är inte bara Lasse Törnqvist. Han har handplockat två medmusikanter som passar spelstilen väldigt väl. Gitarristen Mats Larsson spelar sin elektrifierade gitarr med en akustisk känsla som är mycket speciell såväl vad gäller hans kompspel som de solistiska insatserna. När sedan basisten Hans Backenroth släpps fri med många och långa möjligheter till solistiska framträdanden innebär det en unik chans att få uppleva denne suveräne musikant när han är som bäst. (Just Jazz Club/örebro. Nerikes Allehanda 00-09-16)

- Lasse Törnqvist är mannen med den "blå" tonen. Han tolkar ballader som ingen annan och han har förmågan att spela kornett i rena Ben Webster-stilen. Knappast någon kan blåsa så lite och ändå få fram så mycket. (Jazzens Museum/Strömsholm. Nerikes Allehanda 00-07-13)

- Lyrisk mjukjazz i Källaren. Det serverades mjukjazz av särdeles läckert slag i konserthuskällaren i onsdags. Så kan man väl kalla den kammarjazz av det lilla formatet som presteras av Sweet Jazz Trio från Stockholm. I sin genre är de tämligen ensamma. Inte många jazzensembler av idag vågar sig på att spela evergreens genom att så här prioritera melodi, enkelhet, värme och känsla. ..... (Om Hans Backenroth:) En underbar musiker med anpassningsförmåga, snabbhet i fingrarna och en distinkt ton i sin bas... Mats Larssons styrka låg i att lägga vackra ackord som underlag för Lasses fantasifulla improvisationer, men han visade också god solistisk förmåga främst i balladspelet. (Jazz i Växjö. SmålandsPosten 00-03-03)

- Jazzfestival/Uppsala Winter Swing. ...... Andra godbitar från nionde winterswingen: den briljante kornettisten Lasse Törnqvist med sin Sweet Jazz Trio (kolla den nya cd:n Soft & Quiet), .... (Uppsala. Svenska Dagbladet 00-01-31)

- Mjukjazz på Mastmagasinet......Sweet Jazz Trio spelade kammarjazz av högsta klass.....Deras musikaliska musik och avslappnande musik är njutbar för både kropp och själ. Detta är musik som alla skulle lyssna till efter en stressig dag på jobbet. Att betygsätta denna trio är inte svårt, de är enormt duktiga solister som kompenserar varandra på ett lysande sätt. Längtar du efter musik som värmer och får dig att känna sig så där härligt varm inombords skall du titta i hyllorna efter Lasse Törnqvists Sweet Jazz Trio. .... (Nya Kristinehamns-Posten 99-10-25)

- Stillsamt sväng ..... Törnqvist har fin ton i sin kornett, särskilt i mellanregistret, och spelar med smidig frasering. Hans broderier på grundmelodin är enkelt eleganta och framförs på ett lågmält, försynt sätt....(om Hans Backenroth:) Hans basspel är omutligt, outtröttligt och distinkt. Solona är genomtänkta och njutbara vilket man inte alltid kan säga om bassolon. .... Mats Larsson var en angenäm överraskning. Han plockade solotoner ur sin gitarr och hade också ett finstämt och följsamt ackordspel. .... En sorgsen blues av den säregna klarinettisten Pee Wee Russel formade trion till ett stycke Kleinkunst. (Enköpings-Posten 99-10-23)

- Residenset öppnades för jazzvännerna i Jämtland. ... finstämda Sweet Jazz Trio ... bjöd på mjuk kammarjazz inlindad i bomull. ... Enormt flyt i spelet. Lasse Törnqvist spelade kornett så tyst och mjukt som man inte trodde var möjligt. (östersund - Länstidningen 99-09-09)

- Välkända melodier fick nytt liv med Sweet Jazz Trio. Musikantiskt mästerskap inledde jazz-säsongen. ... Av musikerna överraskades man mest av den minst kände, nämligen kornettisten Lasse Törnqvist vars melodiska kornettspel gav mig associationer till så vitt skilda musiker som Bobby Hackett och Ruby Braff. ändå var slutresultatet högst personligt och eget. ... fenomenale basisten Hans Backenroth - lika suverän solist som kompare. (östersunds-Posten 99-09-09)

- Lågmäld jazztrio i Gästabudssalen. ... Kammarjazz att verkligen försjunka i eller för all del bara koppla av till. Och ständiga påminnelser om vilken skatt av standardlåtar det finns, det hörde vi också live i går kväll. Speciellt för den som kan spela en melodi som Lasse Törnqvist kan. Så enkelt så ostressat, innerligt och mjukt. Raka toner för det mesta men ibland med ett läckert vibrato. ....Och så han fraserar, binder ihop och delar av så personligt och smakfullt. Visserligen har han avstått från storebror trumpeten och satsat på den mindre glansfulla kornetten. Men ändå - att han bara kan få den så mjuk och levande, som om det var en röst som sjöng. Han satsar inte på hastighet, inte många toner, inte på att briljera. Han höjer aldrig rösten, berättar hellre sin historia lite mindre starkt än väntat , går ibland ner till en viskning. Och han klättrar sällan upp utan utforskar kornettens lägsta tonförråd. Hans medmusiker är på samma våglängd, och det räcker så bra med bara Hans Backenroth på bas och Mats Larsson på gitarr för att det ska klinga fylligt och svängigt med gott om rum för också deras drivna solon. (Nyköping - Södermanlands Nyheter 99-09-02)

- Skyhögt uppåt på jazzfestivalen. .... Mera raffinerat kunde det väl ändå inte bli? Jodå. Lasse Törnqvist Sweet Jazz Trio består av ännu en superbas, Hans Backenroth, och en utsökt gitarrist, Mats Larsson, kring kapellmästarens trumpet. Den kallas Bobby Hackett-påverkad men det bara antyder hans fina växling mellan instrumentets alla register (jo, i en mästares händer har även trumpeten sådana). ... (Borås Tidning 99-07-03)

- Lasse Törnqvist har en alldeles speciell begåvning att spela kornett. Mjukare och varmare vet jag ingen som spelar. Ibland så soft att man nästan tror att tonerna inte skall bära fram till lyssnaren. Men det gör dom och på ett alldeles underbart sätt berättar Lasse lyriska, vackra historier. Med sig har han Mats Larsson gitarr och Hans Backenroth kontrabas. Bättre kan det inte bli. Mats Larsson är en alldeles utsökt gitarrist, med en elegant teknik, trestjärnig utan tvekan. Hans Backenroth är värd en alldeles egen drapa. Han måste vara Sveriges absolut bästa basist. Det är mycket länge sedan jag hörde sådant basspel! (Arvika Nyheter 99-01-20)

- Vid årets första jazzkonsert bjöd Lasse Törnqvist Sweet Jazz Trio på skön jazzlyrik..... Lasse Törnqvist är en melodisk melodivårdare med utsökt ton i sin kornett. Lågmält och med lyrisk framtoning bjöd han säfflepubliken på en härlig upplevelse. ...... Lasse Törnqvist hör till de lågmälda jazzmusikerna som ger sin publik en riktig "andaktsstund". (Säffle Tidningen 99-01-19)

(Ur reportage om Sundsvall Jazzklubb)..... Särskilt vill jag erinra om den duktige kornettisten Lasse Törnqvist, som den 9:e denna månad gav prov på kammarjazz av bästa märke. I dennes trio ingick basisten Hans Backenroth - en av vårt lands "danskar" som utmärker sig för sällsynt lyriska soloinsatser med en klar melodilinje. Och det är det inte många som behärskar. Lasse Törnqvist själv har tillägnat sig en "Jan Allan-ton" - varm och diskret och med mycket pys. ... (Sundsvallstidningen Dagbladet 98-11-13)

- Solnedgångsjazz på Nautical .... Lasse Törnqvist ... och hans Sweet Jazz Trio bjöd på finstämd kammarjazz, avskalad alla floskler. .... njutbart i allra högsta grad. (Från jazzfestivalen i Mariehamn, åland 1998. Tidningen åland 98-07-10)

(Mariestad) .... Sällan har väl den musikaliska behållningen varit så god som denna gång. .... Törnqvists stil var av det sparsmakade och lågmälda slaget. Hans stil var mycket personlig .... Lasses temapresentationer var alltid eleganta och distinkta och hans solon idérika och roliga. Han presenterade låtarna på ett trevligt och kunnigt sätt och numren var lagom långa, något som man sannerligen inte är bortskämd med i dagens jazz. Jag har aldrig hört Mats Larsson förut och jag blev storligen imponerad av hans insats. ..... Han borde vara mycket mer uppmärksammad! Hans Backenroth har på senaste tiden tagit en plats i den absoluta eliten bland svenska jazzbasister. .... Hans solospel var exakt så fint man kunnat vänta sig att döma av hans insatser på skiva. ..... Jazz av detta slag bidrar säkerligen på ett verksamt sätt till musikformens överlevnad. (Mariestads Tidningen 98-03-17)

- Andlöst bra! "Man bara rös inombords". Det är sannerligen inte lätt att i ord förmedla vad man kände inför den musik som Lasse Törnqvist Sweet Jazz Trio spelade på Just Jazz i torsdags kväll. .... en erhört förtätad stämning. Lasse Törnqvists sobra och eleganta kornettspel bidrar till att det bara blir så här. Han har den säregna förmågan att spela mycket svagt men ändå distinkt på sitt instrument. Han berättar så intresseväckande med sin musik att man spontant sitter tyst, koncentrerat, och bara lyssnar till alla hans nyanserade fraseringar. Sina båda medmusikanter har Lasse Törnqvist valt med omsorg. Basisten Hans Backenroth tillhör de hetaste namnen på sitt instrument i jazzsverige just nu och gitarristen Mats Larssons mjuka elgitarrspel ger en elektroakustisk känsla. .... (örebro, Nerikes Allehanda 97-11-03)

- Hudnära och lågmäld musikkväll. Många musikformer och musiker uttrycker sig med styrka och kraft. ..... Lasse Törnqvist, jazzkornettist, har valt en annan väg. Istället är lågmäldheten, intimiteten ja närapå tystnaden hans uttryckssätt. .... Sublim jazz lovade annonsen. förvisso var kvällens musik upplyftande men den var också i högsta grad subtil och förfinad. Musiken var således både destillerad och renad men också sensitiv och hudnära. .... Lasse Törnqvists kornettspel stod i centrum. Detta instrument är ju i sig relativt dämpat. Det är både mjukt och luftigt i tonen. Mästarna på kornett Bobby Hackett och Ruby Braff, känner Lasse säkert både utan och innan. Han spelar melodiskt i långa logiska slingor, håller sig inom ett par oktaver, tassar fram så softat. Ibland låter han tonen hålla ut, ja nästan försvinna. Bara lite luft pyser fram. En stor känsla av närhet råder. Det är egentligen vågat att spela på detta sätt. Allt hörs tydligt - även små missar. I denna musik, både stark och skör som glas, har också de båda andra musikerna sin del. Mats Larssons gitarrspel är delikat både solistiskt och ackompanjerande. .... Hans Backenroths spel på basen är drivande och garanterat gungande. ..... (Sala Allehanda 97-07-11)